receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz


Novinky pro vegetariány na Salimě 2004 část 2

ovocné a zeleninové BIO šťávy od společnosti JACOBY, hořčice a kečupy v biokvalitě od firmy ZWERGENWIESE a výrobky od společnosti DAVERT - celozrnné trvanlivé pečivo, dresinky a omáčky.


PRO-BIO obchodní společnost s r.o. ze Starého Města pod Sněžníkem, největší zpracovatel biopotravin v České republice, se prezentovala na mezinárodním veletrhu Salima 2004 v Brně s širokým sortimentem produktů. Kromě vlastních produktů se společnost zaměřila především na představení svých "novinek", které v těchto dnech přichází na české prodejní pulty. Jedná se o nové produkty, které Pro-Bio dováží ze zahraničí, aby tak rozšířila nabízený sortiment a zákazníkům nabídla větší výběr biopotravin.

Ti, kteří veletrh navštívili, měli možnost ochutnat novinky přímo na místě. Po čtyři dny na stánku Pro-Bio probíhala ochutnávka cereálního pečiva s omáčkou DAVERT nebo hořčicí ZWERGENWIESE. Ty, kteří na veletrhu nebyli osobně, bychom rádi informovali o těchto výrobcích. Na otázky nám ochotně odpověděla Ing. Jana Salaquardová.

Vegetarian.cz: Máte zde nový pšeničný výrobek, čím je zvláštní ?

Pšeničný bulgur, který vzniká máčením pšenice, kdy dochází k enzymatickému rozkladu škrobu, poté se suší a hrubě mele. Dnes se obvykle zhotovuje z tvrdé pšenice pomocí páry a vysokého tlaku během velmi krátké doby. Látky obsažené v zrnu se tak stávají biologicky disponibilní. Bulgur má ořechovou chuť, a protože jde o tepelně zpracovanou potravinu, je velmi lehce stravitelný a nenadýmá. Proto je také velmi vhodný pro děti (saláty z bulguru naslano či nasladko).

Vegetarian.cz: Můžte nám objasnit "tajemný" název Bulgur?

Slovo "bulgur" pochází původně z arabštiny a znamená "vařený". U bulguru se cení jeho jednoduchá a rychlá příprava, oříšková chuť, lehká stravitelnost, vysoká nutriční hodnota - vysoký obsah vlákniny, sacharidů, vitaminů, minerálií a nízký obsah tuku. Především v oblastech Středního Východu se využívá na přípravu různých zeleninových salátů (tabbouleh). V naší kuchyni jej lze přidávat do nádivek, salátů, obilných karbenátků, jako příloha k zelenině, omáčkám nebo ho můžeme použít jako náhražku přílohové rýže. Pšeničný bulgur dodáváme v 300g balení, samozřejmě v bio kvalitě!

Vegetarian.cz: Vidíme zde velký výběr nápojů s nápisem BIO ?

Ovocné a zeleninové šťávy z čerstvých plodů kontrolovaného ekologického zemědělství patří mezi to nejzdravější, co můžeme našemu tělu dopřát. Šťavnaté ovoce nebo zralá zelenina obsahuje nejvyšší koncentrace substancí podobných léčivům - a to nejen v kořenech nebo plodech, ale v celé rostlině. Tyto šťávy bez chemických látek na našem trhu doposud chyběly. Většina džusů a nektarů nabízených na českém trhu jsou výrobky z koncentrátu, jsou ředěny vodou či dochucovány sladidly, umělými příchutěmi a konzervovány chemickými látkami.

Vegetarian.cz: Jak je zajištěna trvanlivost bez "chemie" ?

U šťáv samozřejmě není chemicky prodlužována jejich trvanlivost. Ta je zajištěna již samotným procesem při plnění a stáčení, kdy dochází ke krátkému rychlému zahřátí na 80°C a následné zpětné ochlazení na cca 20°C. Za zmínku stojí další faktor výroby Bio šťáv JACOBY a tím je recyklační zpracování všech odpadních produktů a maximální možné využití tepla vyvinutého během procesů. Organické zbytky, které odpadnou z lisování ovoce, jsou zpracovány na hnojivo a na pektin. Společnost Pro-Bio myslí na zdraví svých zákazníků a nyní nabízí ovocné a zeleninové šťávy JACOBY v biokvalitě. Šťávy jsou baleny ve skle v objemu 500 ml.

Vegetarian.cz: Baleni ve skle v dnešní době plastů to je sympatické, kolik nabízíte druhů ? ?

Tyto šťávy jsou vyráběny na zcela přírodní bázi z čerstvého ovoce a zeleniny, která pochází z ekologicky hospodařících farem. Šťávy nejsou chemicky konzervované a nejsou přislazovány žádnými sladidly.

Pro-Bio nabízí 7 druhů přírodních šťáv:

" šťáva z červené řepy

" mrkvová šťáva

" rajčatová šťáva

" zeleninový koktejl

" pomerančová šťáva

" hroznová šťáva červená

" jablečná šťáva

Vegetarian.cz: Převládá názor, že na českém trhu není kvalitní hořčice, vy nabízíte Biohořčice?

Jednou z dalších novinek společnosti Pro-Bio je biohořčice, která je nabízena v 7 různých příchutích (z celých zrn, vikingská, jemná, bylinková, pálivá, dijonská a středně ostrá). Během ochutnávky na veletrhu Salima se ukázalo, že návštěvníky nejvíce zaujala netradiční chuť hořčice "Vikingské", která je vyráběna z celých hořčičných semen, je dochucována medem a zázvorem.

Jako řeřicha a křen patří stejně i hořčice do rodiny křížokvětých rostlin. Vykazují úzký vztah k sirným procesům a pomáhají zpracovat pevné, těžko stravitelné nebo živočišné bílkoviny. O to se stará právě ten pálivý element hořčice, který je zachován při pomalých, vodných a chladných procesech zpracování.

Vegetarian.cz: Je její příprava něčím zajímavá ?

Hořčice ZWERGENWIESE je hořčice prvotřídní kvality. Není zahřívána a obsahuje proto všechny cenné složky hořčičných zrn. Hořčice má dlouhou trvanlivost, protože etherické oleje v hořčici obsažené účinkují stejně jako přírodní konzervovadla (ocet a sůl). Při skladování hořčice v chladnu, temnu a v uzavřené sklenici, si hořčice dlouho uchovává své intenzivní aroma a přirozenou ostrost.

Vegetarian.cz: Čím se liší od jiných hořčic ?

Vlastnosti hořčice ZWERGENWIESE z kontrolovaného biologického zemědělství mají Aromatický "bukett" a plnohodnotnou chuť. Jsou to výběrové druhy hořčice a jsou zde vybrané koření a přísady, se sílou celých zrn. Jejich součástí je také prvotřídní jablečný ocet.

Vegetarian.cz: Máte mezi novinkami hodně druhů rýže, jak se dají využít ?

V našem sortimentu najdete také nové druhy rýže v biokvalitě. Jedná se především o několik druhů rýže NATURAL (dlouhozrnná, kulatozrnná, Basmati rýže), o rýži bílou (dlouhozrnná, Basmati rýže), rýži pestrobarevnou (směs dlouhozrnné rýže Natural, červené a divoké rýže) a rýži sladkou.

Rýže může být využita na přípravu různých pokrmů jako např. rizota, vařené rýže v páře, zeleninových polévek, jako hlavní jídlo, jako příloha, do desertů či pudinků. Rýže je plnohodnotné jídlo, plné vitamínů B, K, E a dalších prvků jako železa, vápníku, fosforu a vlákniny. Rýže je lehce stravitelná. Nadměrné mletí a zpracování rýži znehodnocuje. V létě se doporučuje uchovávat rýži v lednici nebo na chladném místě. U hnědé rýže je možné dobu vaření zkrátit na polovinu, pokud ji necháte namočenou přes noc nebo ji vaříte v tlakovém hrnci.

Vegetarian.cz: Můžeme se dozvědět o rýži ještě něco nového ?

O rýži Natural již toho bylo řečeno mnoho, snad bych jen zopakovala, že Natural rýže obsahuje mnoho důležitých látek, především nenasycené mastné kyseliny, vlákninu, minerální látky a vitamíny, především vitamín B. 300g přírodní rýže pokryje 18 % denní spotřeby proteinů. Také je velmi bohatá na draslík, který reguluje v těle obsah vody. Pravá Basmati rýže z Indie je významná svým dlouhým kvalitním zrnem, které během vaření získá na velikosti, přitom ale zůstane tenké a chutné. Během přípravy šíří po kuchyni jedinečné aroma. Broušené rýžové zrno může tuto vůni uvolňovat ještě intenzivněji. Vhodná je především na exotické asijské pokrmy, na skutečné delikatesy.

Sladká rýže pochází z Japonska, kde se z napařené a pasírované sladké přírodní rýže připravuje tradiční pokrm, který se nazývá "Mochi". Je to přirozeně bezlepkové výživné pečivo bez jakýchkoliv dalších přídavků. Sladká rýže je také základní surovinou při výrobě japonského vína "Saké". Již název napovídá, že jde o rýži, která se vyznačuje vyšší přirozenou sladkostí. Obsahuje velké množství proteinů a vitamínů B. Je velmi vhodná k přípravě mléčné rýže, rýžových koláčů, nákypů a zákusků. Výborná je opečená na oleji se sladkou nebo sojovou omáčkou, jako sýrové rolky plněné vařenou sladkou rýží. Ze sladké rýže se připravují také malé smaženky do polévek a vafle.

Sladká rýže má různé přirozené chutě a vůně po rozinkách, skořici, česneku, datlích, atd. Sladká rýže dodává vyrovnanou energii, proto je vhodná zejména pro lidi vyčerpané a nemocné.

Vegetarian.cz: Kde všude je možné si nové výrobky zakoupit.

Společnost Pro-Bio si klade za cíl českému zákazníkovi zprostředkovat postupně široký výběr chutných a zdravých produktů, které na českém trhu chybí. Výrobky je již možné koupit jednak v "bioprodejnách", ve specializovaných prodejnách se zdravou výživou nebo v supermarketech v koutku "zdravá výživa".

Vegetarian.cz: Teď máte možnost oslovit naše čtenáře ...

Vyzkoušejte naše produkty a sami se přesvědčíte, že biopotraviny chutnají lépe a zdravěji. Vyzkoušejte ten rozdíl !

Těšíme se na další spolupráci s Vegetarian.cz a rádi bychom Vás čtenáře postupně informovali prostřednictvím tohoto serveru o našich novinkách. Vaše případné dotazy posílejte na email probio@probio.cz.

Vegetarian.cz: Také se těšíme na další spolupráci a děkujeme za rozhovor ...